Mucenici moldovenesti ( Sfintisori )

de Ina in Dulciuri, 8 Mar 2016 | 13733 vizualizari

 

De cum am vazut reteta video a Oanei   mi-am propus ca pentru ziua de maine sa o incerc si bine am facut :X
Nu exagerez daca spun ca-s cei mai buni mucenici facuti/ mancati vreodata . Consistenta aluatului si aromele siropului sunt perfecte! :X 
Multumesc, Oana! :-* 

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:
  • 1000 g faina alba superioara 000
  • 50 g drojdie proaspata
  • 4 oua
  • 250 g zahar
  • 400 ml lapte caldut
  • 180 g unt topit
  • un praf de sare
  • 1 fiola esenta de rom
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
Pentru sirop:
  • 500 ml apa
  • 250 gr zahar
  • 2 batoane de scortisoara
  • jumatate de lingurita cu seminte de anason
  • 4-5 boabe de ienibahar
  • 1 lingurita esenta de rom
Pentru uns :
  • 2-3 galbenusuri
  • 2-3 linguri de lapte
In plus:
  • miere de albine
  • miez de nuca maruntit
Portii: 30
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici moldovenesti ( Sfintisori ):

Punem intr-o cana  drojdia impreuna cu 2 linguri de zahar, 80 ml lapte cald si 2 linguri de faina.  Lasam maiaua sa creasca 10 minute, la cald. 

In vasul de framantare punem  faina si facem in mijloc un crater  in care vom pune restul ingredientelor : ouale batute, untul topit, zaharul, un praf de sare, esenta de rom si coaja rasa de lamaie. Omogenizam usor cu mana, adaugam maiaua, restul laptelui cald si continuam framantarea pana obtinem un aluat omogen. Acoperim vasul cu un prosop curat si lasam sa creasca aluatul, la loc cald si ferit de curent, aproximativ o ora. 

In acest timp ne ocupam de prepararea siropului:  intr-o craticioara punem 500 ml apa si 250 g  zahar , 2 batoane de scortisoara, seminte de anason si 4-5 boabele de ienibahar. Fierbem la foc mic pana ce se dizolva zaharul , iar siropul capata culoare maronie. Oprim focul si adaugam esenta de rom . Lasam sa se raceasca .

Cand aluatul si-a dublat volumul incepem sa rupem din el bucati din care  vom forma mucenicii : mai intai facem sululete pe masa usor infainata , iar din sululete vom forma cerculete si apoi opturi.  Asazam mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam sa creasca si in tava, acoperiti de un prosop, pentru cca 30 minute. 

Intr-un castron amestecam cu o furculita 2-3  galbenusuri cu 2-3 linguri cu laptele ( mie mi-au intrat 3 galbenusuri ) si ungem mucenicii cu o pensula, dupa care ii coacem pentru 30 minute la foc mic,  in cuptorul preincalzit . Cand sunt rumeniti ii scoatem, iar dupa 5 minute ii scufundam rapid in sirop si-i asezam pe platou.

Ungem mucenicii cu miere de albine si presaram nuca maruntita .

Servim cu mare pofta :X 

TIPS-URI

1

laptele trebuie sa fie incalzit cat sa putem tine degetul in el fara sa ne friga.

2

cu cat faina este de calitate superioara, cu atat aluatul va avea o consistenta mai buna si va creste frumos, nu se va lasa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti ( Sfintisori )" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

elucubratiiculinare 1

10.03.2016, 17:14

Ina 1

10.03.2016, 20:03

Multumesc pentru aprecieri, dragelor!
Oana, n-am sa incerc alta reteta. Asta ramane batuta in cuie ))
P.S. Eu am pus mai putina faina, intrucat mi se parea ca iese prea vartos aluatul

VI 1

08.03.2020, 17:36

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Sfintisori moldovenesti